Nyitvatartás bejelentkezés alapján!
A múlthavi blog cikkem az IBS-ről (irritábilis bél szindróma) szólt. A mostaniban megnézzük mivel lehet csökkenteni a tüneteket, vagy akár megszűntetni azokat. Az egyik ilyen megoldás lehet az alacsony FODMAP szerinti táplálkozás! Maga a szót a fermentábilis oligoszacharidok, diszacharidok, monoszacharidok és poliszacharidok szavak kezdőbetűiből rakták össze. Ezek olyan nehezen emészthető rövid szénláncú szénhidrátok, amelyek nehezen szívódnak fel az emésztőrendszerben, fokozzák a gázképződést, puffadást. Tehát aki alacsony FODMAP szerint étkezik, az kerüli azon élelmiszereket, amelyekben a fenti anyagok megtalálhatók.
Kerülendő élelmiszerek:
alma, körte, szilva, cseresznye, meggy, görögdinnye, füge, datolya, aszalványok, őszibarack, kajszibarack, érett banán, articsóka, spárga, karfiol, kukorica, káposzta, cékla, gomba, fokhagyma, hagymafélék, tejtermékek, gabonafélék – árpa, búza, rozs, hüvelyesek – lencse, bab, zöldbab, szója, borsó, csicseriborsó, diófélék, olajosmagvak, édesítőszerek - fruktóz, méz, xilit, kukorica szirup, izomalt, maltit, szorbit, inulin
Ajánlott élelmiszerek:
basmati rizs, köles, quinoa, újburgonya, édesburgonya, áfonya, málna, eper, kivi, citrusfélék, ananász, banán, húsok, halak, belsőségek, tojás, kókuszzsír, kacsazsír, libazsír, kakaóvaj, citromlé, almaecet, tökfélék, salátafélék, csírák, kínaikel, fodroskel, padlizsán, zöldbab, sárgarépa, uborka, zöldfűszerek, zabpehely, zabliszt, rizsliszt, tápióka, útifűmaghéj,
Bizonyos idő elteltével a kerülendő élelmiszerek fokozatosan, kisebb mennyiségben visszavezethetők az étrendünkbe.
Mivel a kerülendő élelmiszerek listáján szerepelnek a gabonafélék érdemes gluténmentes táplálkozásra váltani. Elsősorban nem mindig a glutén okozza a problémát, hanem a fruktán. A fruktán egy molekula, amely fruktózmulekulák láncából áll a végén egy glükózmolekulával. Ha fruktán intoleranciád van, akkor az IBS-hez hasonló tüneteket fogsz tapasztalni, puffadás, felfúvódás, székrekedés vagy hasmenés. De mielőtt bármilyen diétába kezdenél érdemes előtte szakorvossal konzultálni.