Nyitvatartás bejelentkezés alapján!
Egy olyan táplálkozási mód, amely különböző időtartamú koplalási és étkezési időszakokat váltogat.
Az időszakos böjtölésnek számos jótékony hatása lehet az egészségünkre, ezek a következők:
Fogyás támogatása: Az időszakos böjtölés során csökkenthetjük a kalóriabevitelt és ez elősegítheti a fogyást.
Anyagcsere javítása: Bizonyos típusú időszakos böjtölési módszerek, például az időablakon belüli böjt, segíthetnek a glükóz- és inzulinérzékenység javításában, ezáltal csökkentve a cukorbetegség kockázatát.
Gyulladás csökkentése: az időszakos böjt csökkentheti a gyulladást a szervezetben.
Szív- és érrendszeri egészség javítása: Az időszakos böjt segíthet csökkenteni a vérnyomást, a koleszterinszintet és más kardiovaszkuláris kockázati tényezőket.
Agyműködés és mentális egészség: Néhány kutatás azt sugallja, hogy az időszakos böjt javíthatja az agyműködést, beleértve a memóriát és a hangulatot is.
Az időszakos böjtölés fajtái
1. Váltott napi böjtölés
A böjtölés és a normál étkezés iőszaka naponta váltakoznak. Így az egyik nap böjtöléssel telik, a következő nap pedig rendesen lehet étkezni. És ezek a napok folyamatosan váltják egymást. A böjti napok könnyíthetők, ha a normál napi kalóriabevitelnek csak a 25%-át fogyasztjuk el.
2. Heti kétszeri böjt
Ez egy egész napos koplalás a hét két napján. Ez 5:2 böjt néven is ismert. Ezek a napok tetszőlegesen választhatók, és lehetnek egymást követő napok, vagy nem egymás utáni napok is. Az előző esethez hasonlóan a böjtölésre kijelölt napokon is el lehet fogyasztani a normál energiabevitel 25%-át.
3. Időben korlátozott időszakos böjtölés egy napon belül
Ez a forma a legismertebb és legnépszerűbb. 24 órán belül jellemzően 16-20 órát kell szánni a koplalásra, a fennmaradó 4-8 órában pedig lehet enni. Ebben a rövid idősávban lényeges, hogy bevigyük a napi optimális kalória- és tápanyagmennyiséget. Mivel ez a legelterjedtebb, ezt nézzük meg bővebben.
A 16:8 böjtölés, amikor 16 órán át böjtölsz, és 8 órán át fogyaszthatsz ételt. Az, hogy a nap melyik részére tesszük ezeket az órákat, mindenkinél az egyéni preferenciáktól függ.Kezdhetjük a napot reggelivel, délután elfogyaszthatjuk az utolsó étkezést, és másnap reggelig nem szabad enni semmit. De kihagyható a reggeli és a tízórai, ilyenkor ebéddel indíthatunk, aztán estig lehet enni. Amikor megengedett az evés azt ne úgy képzeljük el, hogy akkor 8 órában megállás nélkül bármit ehetünk. Fontos odafigyelni a bevitt kalória mennyiségére ez mindenkinél más, és a táplálék minőségére. Fontos még a megfelelő folyadék fogyasztás!